Wiem, jak szybko rozmrozić mięso. Przetestowałam wiele metod, ta jest najlepsza
Zapas mięsa w zamrażarce ma niemal każdy z nas. Nie będziemy przecież codziennie biegać na zakupy, a poza tym nieraz zdarzają się takie promocje w sklepach, że trudno je przegapić. Co jednak zrobić, gdy zapomniałaś rozmrozić mięso, a potrzebujesz wkrótce nastawić obiad? Choć metod rozmrażania jest kilka, to moje kuchenne doświadczenie wskazuje na to, że w tej sytuacji jedna będzie najlepsza.
Najpopularniejsze sposoby rozmrażania mięsa
Zamrażarka to doskonały wynalazek, dzięki któremu możemy zrobić sobie zapasy żywności. Mocno bowiem przedłuża świeżość produktów, a mięsa chyba najbardziej. Poniższe metody rozmrażania mięsa są najczęściej stosowane:
- W lodówce. Najmniej zajmującym sposobem rozmrażania mięsa jest rozmrażanie go w lodówce. Wystarczy wieczorem wyjąć porcję mięsa na planowany obiad i położyć ją na talerzu, na dolnej półce lodówki. Do rana mięso rozmrozi się lub przynajmniej zmięknie. W razie potrzeby można będzie kontynuować rozmrażanie w lodówce lub temperaturze pokojowej. W tej metodzie cenne jest też to, że jest ona bezpieczna dla naszego zdrowia. Niska, chłodnicza temperatura zapobiega bowiem psuciu się już rozmrożonych fragmentów mięsa.
- W kuchence mikrofalowej. Coraz częściej stosowaną metodą rozmrażania mięsa, jest rozmrażanie go w kuchence mikrofalowej. Oczywiście pod warunkiem, że urządzenie ma funkcję defrost, zwykle znaczoną płatkiem śniegu. Rozpakowane mięso umieszczamy wówczas na talerzu i nastawiamy funkcję rozmrażania. W połowie nastawionego czasu kuchenka zwykle przerywa proces, po to byśmy obrócili mięso i dalej kontynuuje proces rozmrażania. Rozmrażanie mięsa w kuchence mikrofalowej trwa zwykle kilka-kilkanaście minut. Wymaga od nas jednak ciągłej uwagi, a i tak dochodzi do przegrzewania już rozmrożonych kawałków mięsa.
Najlepsza metoda rozmrażania mięsa
Rozmrażanie mięsa w zimnej wodzie zjednuje sobie coraz więcej zwolenników. Moim zdaniem ta metoda jest najlepsza do szybkiego rozmrażania, bo zapewnia niską temperaturę i nie powoduje dużego wycieku soków z mięsa. Przeznaczone do rozmrażania mięso trzeba wcześniej umieścić w szczelnym, foliowym woreczku na żywność i dokładnie zamknąć. Tak zapakowane mięso wkłada się do miski z zimną lub chłodną wodą. Gdy woda zrobi się lodowata, warto ją wymienić na chłodną, by przyspieszyć proces rozmrażania. Do rozmrożenia mięsa tą metodą potrzebujesz, w zależności od wielkości i grubości kawałka, od jednej do dwóch godzin.
Cenne wskazówki dotyczące rozmrażania mięsa
Sprawdź, jak nie należy rozmrażać mięsa i jak należy z nim postępować po rozmrożeniu.
- Mięsa nie należy rozmrażać w ciepłej, ani tym bardziej gorącej wodzie. Wysoka temperatura powoduje szok termiczny i pękanie komórek mięsa, a w rezultacie wyciekanie z niego cennych soków.
- Mięsa lepiej też nie rozmrażać w zbyt wysokiej temperaturze pokojowej. Latem zdecydowanie powinniśmy zapomnieć o tym sposobie, by nie narazić się na zatrucie pokarmowe.
- Raz rozmrożonego mięsa nie należy ponownie rozmrażać, gdyż grozi to rozwojem niebezpiecznych bakterii. Rozmrożone mięso najlepiej jest jak najszybciej przerobić.